Přihlásit se Registrovat
košík je prázdný
home sipka Zrnková káva sipka Mletí kávy

Mletí kávy

Sklizeń a zpracování plantážní kávy

Mletí kávy je posledním krokem před vychutnáním si lahodného šálku výborné kávy. S každým dalším krokem zpracování kávových zrn se krátí životnost kávy, zrna ztrácejí chuť i vůni. Surová káva je trvanlivá po léta. Po upražení si však zrnková káva uchová aroma jenom týden, po dvou týdnech se vůně sníží zhruba na polovinu. Po umletí se redukuje čerstvost vůně nanejvýš na několik dní. A stejně jako pražení kávy, správně namlít čerstvě upraženou kávu také není nic snadného.

Důležitým prvkem, který je opomíjen je fakt, že je potřeba sypat do násypky mlýnku pouze takové množství čerstvě pražené kávy, které v tu danou chvíli spotřebujeme. Předejdeme tak ztrátě čerstvosti kávy a zvětrání. V případě dávkovače to je jasně dané, tím zajistíme kávu vždy čerstvě namletou.
 

7 jednoduchých pravidel pro dobrou kávu

Pravidlo č. 1: Používejte čerstvě upraženou kávu, ne starší než týden

Pravidlo č. 2 : Kávová zrna uchovávejte ve vzduchotěsném obalu.

Pravidlo č. 3: Kávu melte těsně před spařením.

Pravidlo č. 4: Na přípravu berte vždy čistou, studenou vodu. Nechte ji krátce přejít varem, ale nikdy nezalévejte mletou kávu vroucí vodou.

Pravidlo č. 5: Připravte kávu způsobem, kterému dáváte přednost: spařením, popř. zalitím, filtrováním atd., a nechte kávu příslušně dlouho stát.

Pravidlo č. 6: Připravenou kávu pijte pokud možno ihned.

Pravidlo č. 7: Nezapomínejte šálek nebo sklenici dřív, než do nich nalijete kávu, ohřát.