Přihlásit se Registrovat
košík je prázdný
home sipka Zrnková káva sipka Sklizeň kávy

Sklizeň kávy

Slizeń a zpracování plantážní kávyPo třech až čtyřech letech dávají stromky kávovníku své první plody, které jsou na větvích nejčastěji uspořádány v řadách nebo hroznech. Doba sklizně se však mění podle zeměpisné polohy. Severně od rovníku, kupříkladu v Etiopii a ve Střední Americe, se plantážní káva sklízí od září do prosince. Na jih od rovníku, tj. v Brazílii a Zimbabwe, probíhá hlavní sklizeň v dubnu nebo květnu, může se však protáhnout až do srpna. V zemích na rovníku, například v Ugandě a Kolumbii, je možno kávu sklízet po celý rok zejména na plantážích ležících v rozdílné nadmořské výšce.

Sklizeň kávových zrn se provádí ručně dvojím způsobem:

1. Česání - Při tomto způsobu sklizně kávy se veškerá úroda trhá z větví kávovníku při jednom průchodu plantáží.
2. Selektivní česání/sklizeň - Při této metodě se sklidí pouze zralé plody. Jedná se o nákladnější a pracnější metodu než pouhé očesání plodů, a používá se proto u arabiky, zejména pokud jsou sklizené plody určeny pro mokré zpracování.


Náklady na sklizeň představují odhadem polovinu všech nákladů kávové plantáže nebo farmy. V Brazílii se projevuje snaha tyto náklady snížit nasazením česacích strojů. Stroje pojíždějí podél stromů a třesou větvemi, dokud zralé plody nenapadají do násypného trychtýře. Využití sklízecích strojů však vyžaduje předběžnou přípravu, kávovníky musejí být pěstovány v řádách. Proto tato metoda neni vhodná pro každý případ. Navíc je třeba načesané peckovice prosívat, aby se odstranilo listí a úlomky větviček, nedopatřením napadané do trychtýře. Proto se káva ještě dnes z větší části sklízí ručně