Přihlásit se Registrovat
košík je prázdný
home sipka Zrnková káva

Zrnková káva

Zrnková káva

Šálek výborné kávy, pro každého znamená něco jiného. Chvilka pohody, polední pauza, popovídání si, životabudič... variant je spousta. Podívejme se však trochu ke kořenům. Původně dle latického označení byla káva označována jako "Coffea".  A jak tato dřevina vlastně vypadá? Má podobu keříků až po více než 10 metrů vysoké stromy. Barva listů může být až purpurová. Káva se dle odborníků připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. Nejčastěji se setkáváme s označením jednodruhová nebo plantážní káva Arabica a Robusta, které patří mezi nejoblíbenější...
 

Káva Arabika

Plantážní káva Arabika představuje asi 70 % světové produkce. Jedná se o kávu s menším obsahem kofeinu a se spoustou delikátních chutí a nezapomenutelných vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách (900–2800 m n. m.). Kávovník arabika je velký keř s tmavozelenými, oválnými listy. Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy jsou velice citlivá na teplotu. Arabika prospívá nejlépe v klimatu s ročním rozmezím teplot 15 až 24 °C
 
 

Káva Robusta

Zrnková káva

Plantážní káva Robusta je méně náročná odrůda kávovníku jejíž podíl na světové produkci je cca 25 %. Oproti kávě arabika, obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu. Je to odolný keř nebo 10 metrů vysoký strom, patřící k mělko-kořenným dřevinám. Zrnka jsou menší, chuťově je tato káva více zemitá a silná. Robusta dává přednost tropickým podmínkám se stálými podmínkami mezi 24 až 29 °C. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. 
 
 

Směsi kávy

Na českém trhu se můžeme setkat s plantážní kávou v podobě směsí kávy, které se skládají z více základních druhů zrn. Správná kombinace vhodně zvolených druhů káv ve směsi vytvoří unikátní chuť. Směsi se připravují ze zelených zrn, tedy těsně před pražením a následně se dohromady praží. Každá takto vytvořená směs kávy je jakýmsi "know how" každé specializované pražírny či obchodu. 
 
 
 
Aby výsledná káva měla tu nejlepší chuť, je důležitá nejen odruda pěstovaných kávovníků, ale především způsob sklizně plodů, zpracování kávových zrn, správné pražení, uskladnění a následná expedice. Přestože postup a pravidla budou dodržena, možná ten největší podíl na výsledné chuťi kávy má její příprava. Zakoupit kvalitní čerstvě praženou kávu ještě neznamená, že vám káva bude chutnat...
 
 
TIP: Naučíme vás kávu správně připravit... navštivte náš stánek na některé z výstav, kterých se účastníme nebo se přihlaste přímo na kurz přípravy kávy.