My víme, že milujete kávu, jinak byste tyto řádky nečetli, ale také víme, že ne vždy přijde kofein vhod. Ale co dělat, když potřebuji svou „kávovou dávku“ a je mi kofein odepřen? Sáhnout po bezkofeinové kávě? Chutná vůbec ještě jako káva? Jak se vůbec káva bez kofeinu vyrábí?
Snad vám na všechny tyto otázky uspokojivě odpovíme a vy si pak s chutí připravíte naši bezkofeinovou kávu (kofein odstraněn přírodní cestou, bez použití chemických látek, viz vysvětlení níže).
Existují dva způsoby, jak z kávy kofein odstranit: pomocí chemických látek nebo přírodní cestou.
První způsob se nazývá evropský proces, kdy se káva nejdříve namáčí ve vodě, poté se promyje metylenchloridem, který na sebe naváže kofein. Opět přijde na řadu řádné promytí kávy a vysušení.
Druhý způsob se nazývá švýcarská vodní cesta (Swiss Water Process). Kávová zrna se namočí do vody na 10 hodin. Voda nasycená kofeinem se následně filtruje přes uhlíkové filtry, které zachytí kofein a tento proces se opakuje tak dlouho, dokud v kávě nezůstane jen 0,1 % kofeinu.
Přesně tak je i připravena naše bezkofeinová káva Guatemala.
U této metody jsou kávová zrna napařena a poté za vysoké teploty vystavena proudu oxidu uhličitého zahřátého na extrémně vysokou teplotu. CO2 do sebe kofein pohltí. Oxid uhličitý poté prochází přes uhlíkové filtry.
Tento postup funguje podobně jako CO2 metoda. Rozdíl je pouze v tom, že jakmile se kávová zrna dostatečně nasáknou vodou a začnou uvolňovat kofein, je do vody pod vysokým tlakem přidán oxid uhličitý, na který se kofein naváže. Následně jsou zrna usušena.
Káva je zbavena kofeinu nejšetrnějším způsobem a proto je její chuť stále skvělá.
Caffé08 tým