Mletí kávy je posledním krokem před vychutnáním si lahodného šálku výborné kávy. S každým dalším krokem zpracování kávových zrn se krátí životnost kávy, zrna ztrácejí chuť i vůni. Surová káva je trvanlivá po léta. Po upražení si však zrnková káva uchová aroma jenom týden, po dvou týdnech se vůně sníží zhruba na polovinu. Po umletí se redukuje čerstvost vůně nanejvýš na několik dní. A stejně jako pražení kávy, správně namlít čerstvě upraženou kávu také není nic snadného.
Důležitým prvkem, který je opomíjen je fakt, že je potřeba sypat do násypky mlýnku pouze takové množství čerstvě pražené kávy, které v tu danou chvíli spotřebujeme. Předejdeme tak ztrátě čerstvosti kávy a zvětrání. V případě dávkovače to je jasně dané, tím zajistíme kávu vždy čerstvě namletou.