Tyto internetové stránky využívají cookies k ukládání informací na Vašem počítači. Cookies používáme pro přizpůsobování obsahu a měření reklamy. Potvrzením vyjádříte svůj souhlas, že smíme pomocí cookies vylepšovat prostředí stránek.

SouhlasímOdejít

JednodruhovkaSměsiInstantDegustační balíčkyKe kávěPříslušenstvíVouchery

Sklizeň kávy

Po třech až čtyřech letech dávají stromky kávovníku své první plody, které jsou na větvích nejčastěji uspořádány v řadách nebo hroznech. Doba sklizně se však mění podle zeměpisné polohy. Severně od rovníku, kupříkladu v Etiopii a ve Střední Americe, se plantážní káva sklízí od září do prosince. Na jih od rovníku, tj. v Brazílii a Zimbabwe, probíhá hlavní sklizeň v dubnu nebo květnu, může se však protáhnout až do srpna. V zemích na rovníku, například v Ugandě a Kolumbii, je možno kávu sklízet po celý rok zejména na plantážích ležících v rozdílné nadmořské výšce.

Sklizeň kávových zrn se provádí ručně dvojím způsobem:

1. Česání - Při tomto způsobu sklizně kávy se veškerá úroda trhá z větví kávovníku při jednom průchodu plantáží.

2. Selektivní česání/sklizeň - Při této metodě se sklidí pouze zralé plody. Jedná se o nákladnější a pracnější metodu než pouhé očesání plodů, a používá se proto u arabiky, zejména pokud jsou sklizené plody určeny pro mokré zpracování.

Náklady na sklizeň představují odhadem polovinu všech nákladů kávové plantáže nebo farmy. V Brazílii se projevuje snaha tyto náklady snížit nasazením česacích strojů. Stroje pojíždějí podél stromů a třesou větvemi, dokud zralé plody nenapadají do násypného trychtýře. Využití sklízecích strojů však vyžaduje předběžnou přípravu, kávovníky musejí být pěstovány v řadách. Proto tato metoda není vhodná pro každý případ. Navíc je třeba načesané peckovice prosívat, aby se odstranilo listí a úlomky větviček, nedopatřením napadané do trychtýře. Proto se káva ještě dnes z větší části sklízí ručně.

#pijtedobrekafe
Doprava a platbaObchodní podmínkyReklamaceKoupíte násZásady zpracování osobních údajůDOPLECHU.CZ